Balázs János

Balázs János


MAGYARORSZÁG ÉRDEMES MŰVÉSZE
PRIMA ÉS LISZT-DÍJAS ZONGORAMŰVÉSZ

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek Magyarországon, és a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. 1988-ban született Budapesten, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott.

Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Vásáry Tamás, Charles-Olivier Munroe, Roger Bausier, David Mathues, Medveczky Ádám, Mischa Maisky, Gwendolyn Masin és Várdai István.

Fellépett a Dortmund Philharmonic, the Aspen Philharmonic Orchestra, the Nagoya Symphonic Orchestra, the Zagreb Radio Orchestra, the Hungarian National Philharmonic Orchestra, the Franz Liszt Chamber Orchestra, the Budapest Philharmonic Orchestra, the Dohnányi Orchestra Budafok, the Kodály Youth World Orchestra.

2017-ben a Rachamaninoff Konzervatóriumban adott szólóestet.

2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star évad művésze díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legnagyobb koncerttermeiben turnézott, aratott hangos sikert, mint pl. Bozar, Concertgebouw, Musikverein, Palau de Musica, Barbican, Konzerthuset, Cologne Philharmonie.

2011-ben megkapta a fiatal művészeknek járó legnagyobb elismerést, a Junior Prima Díjat, valamint 16 koncert keretén belül eljátszotta Chopin összes zongoraművét, amelyért a lengyel állam is kitüntetésben részesítette. 2015-ben Liszt Ferenc Díjban részesült, ami a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés, valamint év végén Gramofon Díjat kapott. 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált, mellyel példaképének állít emléket és amely esemény mára Magyarország egyik kiemelt prémium fesztiváljává nőtte ki magát.

6 nemzetközi zongoraverseny győztese Japántól Amerikáig. (Nemzetközi Cziffra György zongoraverseny Seinlis 2012, Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Pécs, Budapest, 2005, 2011, Nemzetközi Nishinihon Zongoraverseny 2011, Aspen Concerto Competition 2012). „A Zongora” koncertsorozatban olyan művészekkel játszik együtt, mint Grigorij Szokolov, Jevgenyj Koroljov, Nyikolaj Luganszkij, Arcadi Volodos. Egyedi koncertjei és önálló bérletei különleges élményt nyújtanak a közönségnek. A „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” mind teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Azon kevés előadók közé tartozik, aki tud és képes improvizálni. Páratlan zenei élmény és egyedi hangzásvilágot ötvöz Lajkó Félix-szel tartott közös koncertje, ahol a pillanat ihletettségében születnek meg a hangok és a harmóniák.

Kiemelten fontosnak tartja a gyerekek klasszikus zenével való megismertetését, ezért az elmúlt három évben „Hangszerek Világa” elnevezéssel közel száz ingyenes interaktív zenei ismeretterjesztő hangversenyt tartott gyerekek számára. 2016-ban és 2017-ben Budapesten adott szabadtéri zongoraestet, ahol több, mint 10 ezer ember volt jelen. 2017 óta zsűritagja a Virtuózok klasszikus zenei versenynek, melyet a Magyar Televízió közvetít. 2018-tól a Cziffra György Kulturális Központ művészeti vezetője. Számos CD, DVD és TV-felvétel köthető a nevéhez.

Díjak
2010 – Lengyel Állami Köztársasági Kitüntetés
2011 – Junior Prima Díj
2012 – Klassz tehetség-díj
2013 – ECHO Rising Star-díj
2014 – Örökös Tag – Pécsi Liszt társaság
2015 – Liszt Ferenc-díj
2015 – Gramofon-díj
2016 - Budapestért-díj
2016 - Prima Díj
Versenyeredmények
2012 – Cziffra György zongoraverseny (Senlis – Franciaország), 1. díj
2011 – Nemzetközi zongoraverseny (Aspen – USA), 1. díj
2010 – Nemzetközi zongoraverseny (Nishion – Japán), 1. díj
2006 – Lions Nemzetközi zongoraverseny (Maurach – Ausztria), 1. díj
2005 – Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny (Pécs), 1. díj
2004 – Cziffra György zongoraverseny (Baden Bei Wein – Ausztria), 1. díj

JegyvásárlásJEGYVÁSÁRLÁS
Szemem Fénye Alapítvány

A 2002-ben alapított Szemem Fénye Alapítvány (7634, Pécs, Gém u. 7.) célja, hogy a beteg gyermekek és az őket gondozó családok ne maradjanak egyedül a küzdelmük során. Az Alapítvány működteti a 2010-ben felépített Dóri Házat, Magyarország első gyermekhospice-házát, ahol az érintettek térítésmentes ellátásban részesülnek.

A Szemem Fénye Alapítvány azon próbál segíteni, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek méltósággal búcsúzhassanak az élettől, a család többi tagja pedig tőlük. A Dóri Ház nem a halál otthona, hanem az élet szentélye. Az Alapítvány munkatársai azért dolgoznak, hogy a haldoklás ne a halálhoz vezető szenvedést jelentse, hanem azt az emberhez méltó élet részévé változtassa.

A gyermekhospice-ház szolgáltatásait 0–24 éves kor közötti, krónikus vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek, fiatal felnőttek és családjaik vehetik igénybe és a legmesszebbmenőkig igazodik a beteg gyermek ápolási és az Őt nevelő család igényeihez. Az Alapítvány azon dolgozik, hogy a legteljesebb lelki, szociális és fizikai támogatást nyújtsa a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt, akik a Dóri Házban eltöltött idő alatt szép emlékekkel gazdagodnak.

Kapcsolat

  • info@mvmzenergia.hu